top of page
277766484_5360108134002281_3508886912103083799_n.jpg

BUONGIORNO ROMA!!!

РИМ Е ВДЪХНОВЕНИЕ, УСЕЩАНЕ И ВЪТРЕШНО ЧУВСТВО НА БЛАЖЕНСТВО. НЕ ГО ЛИ УСЕТИШ СЪС СЪРЦЕТО СИ, НИЩО НЕ СИ ВИДЯЛ...

За Рим са изписани купища пътеписи, статии, впечатления. Свързваме го с множество клишета и всички до едно са верни – той е и люлка на цивилизацията, и е вечен. Истината е, че просто Рим те кара не само да се влюбиш в него, но и да го обичаш цял живот. Може да си ходил там десетки пъти, но винаги се случва така, че го преживяваш различно и мечтаеш за деня, в който ще се върнеш отново.

Рим е един от най-красивите градове в световен мащаб. Не случайно е наречен "Град-музей". Когато се разхождате из Рим имате чувството, че обиколката на забележителностите и атракциите в Рим е всъщност музей на открито. Всяка улица, всяка църква, всяка сграда има своя собствена история. Всеки трябва да посети Рим, та дори и да е веднъж в живота.

И не забравяйте да хвърлите монета във фонтана Треви. Според легендата направите ли го, ще се върнете отново в Рим.

Римският пантеон е един от многото исторически символи на град Рим. В действителност Римският пантеон е най-голямата архитектурна и културна забележителност на града, що се отнася до божествени храмове. В буквален превод думата пантеон означава „всички богове”. Този колосален монумент се счита за най-големия храм от неармиран бетон в света. Милиони туристи от цял свят се стичат днес в Римския пантеон, защото той е най-добре запазената сграда от Древен Рим, до която може да се докосне днес човек.

Като някой каже Рим, кое е първото нещо, което ви идва наум? Да, на почти всички ни, е именно Колизеумът.

Колизеумът е символ не само на Рим и на Италия, а и на силата на цяла една империя, където лъвове и гладиатори се изправяли едни срещу други пред хиляди хора; амфитеатърът навремето разполагал с 50 000 седящи места, подредени в 80 редици от пейки. Тези цифри показват величието на този културен паметник.

Истинското име на Колизеума е Амфитеатър Флавий, от династията на императора поискал неговото построяване, докато Колизеумът идва от колосалната бронзова статуя на Нерон, която обаче не е запазена. Колизеумът е построен близо до Римския форум между 70 и 72 г.сл.Хр. и е ползван около 500 години.

Макар структурата му да е пострадала сериозно, най-вече заради земетресения, Колизеумът винаги е бил считан за най-великият символ на Римската империя, освен за най-добре запазеният пример на римската архитектура.

Римският форум е една от най-важните атракции в Рим . Но това са мраморни фрагменти от мрамор, триумфални арки, храмови руини и други древни архитектурни елементи от различни периоди от време. Този спад на някои от най-важните забележителности на форума минава от изток на запад, започвайки от Константинската арка - тази огромна триумфална арка се намира на Пиаца дел Колосео точно пред древния амфитеатър. Арката е посветена на Константин през 315 г. сл. Хр., За да почете своята победа над император Максентий на Милвийския мост през 312 г.

Храмът на Венера и Рим - най-големият римски храм, посветен на богините на Венера и Рим, е построен от император Адриан през 135 г. Той седи на висок хълм близо до входа на Форума и е недостъпен за туристите. Най-хубавите гледки към храмовите руини са от Колизеума.

Едно от нещата, които човек задължително трябва да види през живота си е базиликата “Свети Петър” във Ватикана. Освен че е считана за най-голямата църква в света, тя е и най-известният паметник на ренесансовата архитектура. Проектирана е от най-добрите архитекти на ренесансова Италия и макар да не е главно седалище на Римокатолическата църква, “Свети Петър” е сред най-свещените места на католицизма.

Счита се, че именно тук е погребан свети Петър, който е един от 12-те апостоли на Исус и пръв епископ на Рим, а също и пръв в списъка на римските папи. Смята се, че гробът му се намира точно под олтара и поради тази причина много от римските папи са погребвани също тук. Влизайки в “Свети Петър” можем да видим много неща, които да ни накарат да затаим дъх, тъй като целият интериор на базиликата излъчва величие. Първото място, на което ще попаднете е атриумът. Там ще видите 5 врати, които водят към основната църква, като всяка от тях има свое име и предназначение. Първата врата вляво се нарича Вратата на смъртта, понеже през нея минават погребалните процесии. Изобразени са смъртта на Исус Христос, на Дева Мария, на първия папа и т.н. Втората врата е Вратата на доброто и злото, като панелът вдясно изобразява доброто, а този вляво злото. Третата врата се нарича Вратата на Филарет, като се отваря само при специални случаи. Направена е от стопен бронз от оригиналната врата на Свети Петър, която се счита за първата ренесансова творба в Рим. Изображенията тук са на Исус Христос, на Дева Мария, както и на св. Петър и св. Павел. Четвъртата врата е тази, през която се влиза и е кръстена Вратата на тайнствата. Върху нея са изобразени седемте тайнства. Последната врата е разположена най-вдясно и се нарича Порта Санта (Свещена врата). Тя се отваря на всеки 25 години, на Коледа. Последно е отваряна от папа Йоан Павел ІІ през 2000 година, и е затворена на следващата Коледа през 2001 година. Едно от най-известните неща в “Свети Петър” е балдахинът на Бернини. Представлява четири колони с купол, който се издига на височина 29 метра, като на всяка една от колоните има статуи на ангели.

Да посетите Ватиканските музеи е едно от онези неща, които трябва да направите поне веднъж в живота. Дълго пътуване през повече от 20 века изкуство и история, което ще ви вдъхнови. Ватиканските музеи са вторите най-посещавани музеи след Лувъра в Париж в световен мащаб. С над 70 000 изложени предмета на територията на 42 000 метра и сами ще разберете, че трудно може да се обходи и види абсолютно всичко.

Имате ли път към Вечния град, посещението на Ватикана е задължително.

Това, което ще видите определено е впечатляващо, а изживяването – магическо. Ватикана е независим град-държава, център на християнството и дом на Папата, а населението й наброява по-малко от хиляда жители.

Не забравяйте да се облечете прилично. Уверете се, дори да е лято, че коленете и раменете ви са покрити, за да може да влезете, тъй като голотата не се толерира. Дамите могат да носят със себе си и шалове, с които да се покрият.

Не забравяйте да носите удобни обувки, тъй като има много за обикаляне.

Може да заплатите и за гид или да закупите слушалки с аудио такъв.

След което започва обиколката. Има и външни пространства с красиви градини.

Интересно е да обърнете внимание на бронзовото творение на Арналдо Помодоро.

Какво да видим във Ватиканските музеи?

Изборът не е особено лесен. Разбира се, зависи от вас и вашите интереси, тъй като Ватиканските музеи представляват една от най-големите колекции от произведения на изкуството в света и за съжаление в повечето случаи човек има само един ден, за да ги посети.

С над 70 000 изложени предмета на територията на 42 000 метра и сами ще разберете, че трудно може да се обходи и види абсолютно всичко.

Обиколката може да ви отнеме от няколко часа до цял ден, в зависимост от това колко обстойно разглеждате. Определено има доста интересни неща, но за да успеете за един ден, е хубаво да изберете какво най-много искате да видите.

Как да оптимизирате вашето посещение на Ватиканските музеи?

Обърнете внимание на Пинакотеката, галерия с творбите на велики художници. Намира се вдясно след ескалатора, много хора не й обръщат внимание, тъй като е в обратната посока от Сикстинската Капела, но творбите на Рафаело, Леонардо Да Винчи и Караваджо представляват истинско съкровище.

Ако обичате изкуството не можете да я пропуснете. Представлява художествена галерия с 18 стаи, подредени в хронологичен ред с картини, датиращи от Средновековието до 1800 г.

Една изключително богата колекция по искане на Папа Пий XI (някои от творбите ги е имало и преди). Много от експонатите са взети обратно от Париж след Виенския конгрес (през 1815г.) благодарение на намесата на скулптора Антонио Канова.

Това, което ще видите определено е впечатляващо, а изживяването – магическо. Ватикана е независим град-държава, център на християнството и дом на Папата, а населението й наброява по-малко от хиляда жители.

Днес, колекцията може да се похвали със „скромния” набор от 460 картини, сред които неоспоримите шедьоври на световноизвестни художници.

Пио-Климентов музей

Ако сте любители на скулптурата, не пропускайте Пио-Климентовият музей. При всички положения, като най-големият комплекс вътре в Музеите, ще бъде трудно да не го забележите!

Музеят, основан от папа Климент XIV през 1771г., бе разширен от неговия наследник папа Пий VI-ти, за да може да побере най-важните гръцки и римски шедьоври, съхранявани във Ватикана.

Музеят се състои от 12 зали и приютява важни произведения от гръцки и римски времена. Сред по-важните зали припомняме Галерията с животните, Зала „Ротонда”, Зала на Гръцкия кръст, Галерията на статуите, Галерия на музите и др.

Грегориански египетски музей

За мен лично този музей беше един от най-интересните (и малко зловещ).

Ако си падате по древните и мистични неща, то Грегорианският египетски музей е за вас!

Ако обичате историята и географията – по пътя, водещ към Сикстинската капела, ще откриете впечатляващата Галерия на географските карти, без съмнение едно от най-светлите и завладяващи места във Ватиканските музеи.

Галерията е кръстена на серията от топографски карти, които Папа Григорий XIII поискал от Игнацио Данти от Перуджа да изрисува по стените.

Италия е представена като разделена на две от Апенините: от едната страна са регионите, окъпани от Лигурско и Тиренско море, а от другата тези от Адриатическо море.

Серията от карти се довършва от перспективните изгледи на основните пристанища от италианския 14-ти век, включително Венеция, Анкона, Генуа, и не на последно място – на пристанището в Чивитавекия.

Галерията е дълга около 120 метра.

Вероятно на второ място след Сикстинската капела, стаите на Рафаело са без съмнение една от основните атракции на Ватиканските музеи за любителите на изкуството.

Стаите са представлявали част от апартамента на папа Юлий II-ри, който възложил на Рафаело реализирането на афреските. Художникът от Урбино, работил върху тях от 1508 до 1520 г., годината на смъртта му, след което работата била довършена от неговите ученици, до 1524г.

Сикстинската капела е една от най-известните спирки от Ватиканските музеи.

Сикстинската капела е изографисана от Микеланджело Буонароти. Великият художник е посветил близо 10 години от живота си, за да изрисува стенописите и фреските, които покриват стените, включително тази над олтара, шедьоври на изкуството, обичани и почитани навсякъде по света.

Джелато не е само италианската дума за сладолед. Изкушението е много по-различно от познатия ни вкус, аромат и текстура.

Джелато се различава от сладоледа по три основни причини.

Първата е в съдържанието на мазнините. Сладоледът се прави от сметана, която трябва да има над 10% мазнини. Оригиналната рецепта за джелато повелява да се прави основно от мляко и мазнините в него не надвишават 4%.

Следващата разлика между джелато и сладолед е в теглото и добавения въздух. Когато се произвежда сладолед, теглото му се увеличава по изкуствен начин с добавяне на допълнително вода. Обемът му пък се увеличава с допълнително въздух. Той се разбива много бързо, което позволява на повече въздух да навлезе в сместа. Това увеличава обема на сладоледа и го прави по-пухкав и лек. Освен това в състава му задължително присъстват яйчени жълтъци.

При производството на джелато сместа се бърка много по-бавно. Това я прави много по-гъста. Джелато се топи с много по-бавни темпове. При производството му се добавят по-малко или изобщо не присъстват жълтъци. Освен това голяма част от майсторите на този вид сладолед държат да използват висококачествени продукти и минимално количество изкуствени подсладители и аромати.

Третата основна разлика е в съхранението и начина на поднасяне. Докато сладоледът е дълготраен продукт, който може да се съхранява за дълго, то джелато трябва да се похапва бързо. За това този италиански специалитет се предлага в по-малки и компактни разфасовки, които запазват свежестта му.

Температурата на съхранение също е различна. Сладоледът се съхранява и сервира на около минус 12 градуса, след което започва да се топи. Джелато, от своя стана, може да се сервира до минус 5 под нулата, тъй като в състава му има много по-малко мазнини.

Италианското джелато безспорно е от най-любимите десерти в света. Спорно е как то е пристигнало в Италия. Една от най-разпространените теории е, че Марко Поло е донесъл сладоледа от Китай. В същото време обаче има данни, че римските императори са били едни от най-големите любители на десерт, направен от плодове и лед или замръзнал сняг.

За да стигнете до Вила Боргезе, можете да се изкачите по стъпалата на Испанските стъпала, да дойдете с автобус, такси. Най-важното е, че трябва да знаете, че това е най-трудно достъпният музей в Рим поради огромния брой хора, които искат да влязат в него. В същото време 200 души могат да преминат по всяко време на годината за два часа. Трудно е да си представим колко време отнема да зърнете забележителностите на вечния град Рим. Но изкачете известния хълм Пинчо, разходете се из великолепния парк, застанете до живите антични статуи. Наложително е да се потопите във философско настроение, когато разглеждате платната на известни майстори.

Пътувайки до най-посещавания град в света Рим не се нуждае от поканени реклами. Човечеството се втурва тук, за да се докосне поне за миг до Вечния град на планетата, за да види елементите на древното му минало. Можете да разгледате съвременния мегаполис от специални сайтове, оптимално разположени на определени места в града. Един от тях е разположен на естествения хълм Пинчо, който влезе в историята като място за почивка на древните фамилии в страната. Гледката към Шамп дьо Марс, известните испански стъпала, първата градина на града, основана по заповед на Нерон, погребенията от античния период и много други атракции привличат многобройни туристи в тази област на Рим.

Районът не е включен в списъка на седемте хълма, на които стои градът. Активното строителство на дворци и богати вили по него започва много по-късно. Първият собственик на територията е семейство Пинчо. И сега можете да се насладите на красотата на парка, създаден от усилията на семейството. По време на Ренесанса се появяват вилите на Медичи, Боргезе. Вдъхновението за раждането на произведения, които живеят вечно като Рим, е черпено тук от големите художници, писатели и композитори. Сред тях са Тургенев, Чайковски, Некрасов, Херцен и други известни имена.

Причините да посетя Рим са общо две. Едната от тях, която е и основната причина да дойда във "Вечния град" е именно Галерия „Боргезе“ – прекараните там два часа, бяха като в приказен сън. Втората причина очаквай в следващия пост.

Галерия "Боргезе" е красив музей, в който са събрани много известни скулптури и картини. Намира се във вила Боргезе – един от най-големите паркове в Италия. В Древен Рим тук са били известните градини на Лукул – виден римски политик през късната Римска република. По-голяма част от парка е разположен на хълма Пинчо.

Това място се свързва с аристократичната фамилия Боргезе. Представител на тази фамилия е папа Павел V, който е бил покровител на Бернини. Неговият любим племенник – кардинал Шипионе Боргезе (1576—1633), решава да изгради тук земен рай – езера, фонтани, алеи, вили, градини. Архитект е Фламинио Понцио – придворен архитект на папа Павел V.

Шипионе Боргезе е останал в историята и като един от най-запалените, но и безскрупулни колекционери на произведения на изкуството. Бил е патрон на Бернини и колекционирал творбите на Караваджо. Прилагал е различни коварни методи, за да се сдобие с харесана картина или скулптура. Първоначално колекцията му се е намирала в близост до „Свети Петър“, но през 1620 година я прехвърля в Казина Боргезе (днешната галерия Боргезе).

Галерия Боргезе е построена в началото на XVII век. През XVIII е реконструирана. Своя съвременен вид придобива при Марк-Антонио Боргезе IV (1730—1800), който я преустройва в неокласически стил. Сградата на галерия Боргезе е изключително красива. Фасадата й блести в искрящо бяло. Има орнаменти и декоративни ниши по нея. От двете страни на постройката са разположени две еднакви кули. Най-интересно е красивото двойно стълбище в средата. Буди асоциации с проектирания от Микеланджело вход на Сенаторския дворец на Капитолия. Когато човек влезе в галерия „Боргезе“, ахва от красотата, която вижда.

Рисувани тавани, позлатени гипсови органаменти, красиви тапети, камини, мраморни подове. Украсата е от XVIII век. Залите са тематични. Скулптурите и картините са в съзвучие с рисуваните тавани.

Първият етаж е посветен на скулптурата и римските подови мозайки. На този етаж се намират и няколко известни скултури на Бернини. А също така и мраморната скулптура на Антонио Канова – дръзката Паулина Боргезе, сестрата на Наполеон, в образа на Венера. А така също и творби на Караваджо, които може да видите в галерията ми от снимки от галерия "Боргезе".

На втория етаж е картинната галерия. Има известни картини на Рубенс, Рафаело, Тициан и други имените художници. Сред картините има творби на холандски, фламандски, френски, немски и испански художници. Широко са представени картините на италианските художници от 16-17 век, например, творби на Леонардо да Винчи, Веронезе, Кореджо – „Даная“ (1531), Рафаело, Тициан, Рени, Чезаре Сесто, Рубенс. Има картини и на Караваджо и Тициан.

В залите на галерията са представени оригиналните шедьоври на Рафаел Санти - „Портрет на жена с еднорог“ и „Слизане от кръста“. Има и творби на Ван Гог, Ботичели, Рубенс и много други. Галерията е особено горда с работата на венецианския художник Тициан "Земна и небесна любов", датираща от 1514 година. Панелът изобразява две красиви момичета на фона на живописна природа. Една дева в снежнобяла роба олицетворява земното въплъщение на Венера, а друга гола жена характеризира небесната и непорочна привлекателност.

Отделна зала на двореца е посветена на платната на любимия художник на Боргезе - Караваджо. Картините на майстора са изумителни до основи. Парчето Madonna Palafrenieri е един от основните скъпоценни камъни на колекцията Боргезе.

Картината изобразява Мария, показваща на момчето Христос как да смаже змията на ереста. Панелите „Болен бакхус“ и „Млад мъж с кошница с плодове“ са изпълнени с жизнена енергия и ярки цветове. На платното „Свети Йероним“ се вижда църковен служител, потопен в ръкописите си. На масата сред книгите се вижда човешки череп. В тази творба художникът талантливо е изобразил връзката между преходността на живота и желанието да се знае истината.

Галерия "Боргезе" се счита за една от най-популярните културни забележителности в Рим. Това е голяма съкровищница на шедьоври на изкуството, която съдържа над 500 картини и 300 скулптури. В сегашните зали на галерията са изложени най-ценните предмети на изкуството от различни епохи, събрани от кардинал Боргезе. Всяка стая има свое име и тема. В приземния етаж има статуи. Скулптурните композиции на Лоренцо Бернини, изпълнени с ненадминат реализъм и грация, заслужават специално внимание. Дълбочината на издълбаването на работата на майстора изумява със своята виртуозност. Изглежда, че мраморът е на път да се превърне в човешка плът.

bottom of page