top of page
  • nilay8604

Безмълвната красота на вечността с ироничната усмивка на времето или накратко Мардин.

Актуализирано: 9.06.2022 г.

Вдъхновяващата история на Северина Маркова, за емоции, преживявания и още нещо...

Какъв е Мардин през очите на писателят и пътешественик Северина Маркова?

Следете още вълнуващи истории в блога от Северина, всяка неделя.
Мардин – кехлибарената долина на Месопотамия

Този свят щеше да бъде скучен без турците. Чаках това място осем години! За някой неща трябва повече от търпение и постоянство! Всичко идва тогава, когато трябва да дойде! Нито по-рано, нито по-късно.. 6000 км. По пътя към вечността с Karta Holiday.

Безпримерно красив сред кехлибарените цветове на Северна Месопотамия, го наричат перлата на Югоизточна Турция. Дали заради красивата му архитектура смесица от различни ориенталски стилове, дали заради древната си история, дали заради зашеметяващата си кухня, вярвам, че ще Ви плени завинаги. Една древна земя пълна с История между библейските реки Тигър и Ефрат, където са открити най - старите следи от човешка цивилизация. Градът е бил владение на асирийци, персийци и византийци и далеч по - късно се заселват арабите и турците. От незапомнени времена в Мардин живеят различни религиозни общности. Това докоснато от вечността място е средище и духовен център на православните християни в Турция и неслучайно градът е известен като "турския Йерусалим". Посетете го! Загубете се в малките му тесни колоритни улички! Мардин е изпълнен с исторически монументи. Може да се каже че целият град представлява един музей на открито. Когато се разхождате по улиците на стария град, изгубвате представа за всякакво време. Не пропускайте да посетите чаршиите Деллаллар, Казанджълар, Марангозлар, Хасан Аммар, Сокулбакар и Бабъссор. В чаршиите ще видите работилнички където все още продължават да се шият самари и където майстори медникари продължават да изработват на ръка медни съдове, сувенири и други предмети. След като опитате от леблебиите на Мардин, уверени сме че ще решите че най-хубавите леблебии се приготвят не в Чорум, както е всеизвстно в Турция, а в Мардин.

За ценителите на ориенталска кухня - ще ви очарова повече отколкото можете да си представите! Когато решите да посетите историческите забележителности, не се ограничавайте само с монументите и обектите в града, защото и в околностите на Мардин се намират редица интересни обекти. По-важните обекти в града са-Улу Джами построена през 12ти век, медресето Зинджирийе построено през 1385 та година, джамиите Лютфийе и Шехидийе построени през 1371 ва година, джамията Дейрюлзафаран Шейх Зъррар, чийто строеж приключва в периода на управление на артукския султан Неджметтин Ългази и църквата Кърклар намираща се в центъра на града и построена през 596 та година в чест на мъченика Мар Бехнан и сестра му Сара. Църквата Мар Михаил се намира извън града. Построена е през 186 та година. В църквата се намират гробовете на светците Мар Юсуф, Мар Михаил и Мар Сираса. Един от най-важните обекти в района на града обаче е манастирът Дейрюлзаферан. Каквото символизира за католиците ватиканът, това символизира за сюрйанидите и този манастир. Манастирът е построен през 493 та година от братята архитекти Техеодори и Теходари и до 1937ма година остава център на сюрянидската религия. В подземията на манастира се намира древен храм на почитателите на слънцето. Освен това в околностите на Мардин се намират и комплексът акведукти Дара известни под името Крепостта Дара и Хасанкейф, който е един от най-древните селища в региона. Днес обаче древното селище е изправено пред опасността да остане под водите на язовира който ще се построи в коритото на река Тигър. Ако един ден пристигнте в Турция, не се задоволявайте само с морските курорти, посетете другите райони на страната и сме уверени че ще останете много доволни от една подобна екскрузия която ще обогати и вашите познания. Препоръчвам горещо! Очаквайте най - хубавата програма на Karta Holiday Съвсем скоро!


УРОК ПО ЧОВЕЧНОСТ

01.01.2022

Първият ден от новата годината рано сутринта с кафе в ръка отидох до най-старото училище в Мардин, с надежда, бодра крачка и усмивка да науча нещо ново. Увенчах се с неуспех.

Вдъхвам прашинка от мъдростта и частичка надежда в първия ден от годината.

Докато летях с часове, над пустини, ледници, непристъпни плата, където векове наред броди и властва единствено лицето на вечността, над неподвижни вълни от пясъци и руини на древни градове и остатъци от историята на замъци пълни със съзаклятия, чиито очертания от отдалеч си личат, попадах в дълбокото съзерцание и безмълвието на времето. Всичко, което виждах и чувах, което чувствах, до което се докосвах ме трансформираше трайно с една сляпа и глуха надежда. Пълни глупости! Иска ми се вярвам, че е така! Но не беше! След като ние сме определили нашият път по който отдавна сме поели ни остава само да чувстваме. Нито има съвпадения нито случайности. Всичко, което виждам в моя свят, е резултат от собствената ми представа за него. Важно било какво искам и в какво вярвам. Било е! Да де, ама така е само в дебелите книги! И ако има неща, които не харесвам или не одобрявам се налага да положа огромни умствени и физически усилия, за да ги променя. Това го правя, за себе си и никои няма общо с тази сделка, която касае комфортните ми мисли.

Тъй като по-голямата част от живота ми мина напълно безсъзнателно по отношение на думи, мисли, хора и постъпки до момента в който не изпитах техните последствия, дойде добрата новина, че душата ми много добре знае кога точно да сложи точката на заспалите ми безсъзнателните действия и прие предизвикателството да поеме по-нов път.

Няма добро и лошо. Нещата са такива, каквито са! Всички оценки и квалификации идват от мен и представата ми за тях. Всичко което нося, давам, което посявам, мисля, чувствам и усещам, е онова, което се връща при мен. И начина по който се чувствам, е резултатът. Понякога ми се струва, че съм разбрала достатъчно, но това не е така, защото знанието е безкрайно. И тъкмо, когато си помисля, че всичко разбрам или научавам идва момента, в който разбирам, че всичко започва отначало!

Нима не ти се е случвало и на теб?

Но за да го разбереш и аз и ти трябва да го преживеем ОТНАЧАЛО. Многократно! Как може да знаеш кой си и да намериш себе си ако десетки пъти не си се губил?! И след всичко това да избереш най - доброто от този, който си, без да осъждаш онзи, който не си, или който другите очакват да бъдеш. Едно от големите вечни робства и капани в които попадам и онази вечна представа и неосъществени очаквания за това, което трябва да бъда. Няма такова нещо като "ТРЯБВА ДА БЪДА". Има такова нещо, като да създавам и пресътворявам себе си, за самата мен и начинът по който се чувствам от това, което съм направила от мен самата. Звучи дръзко, но не е! Всичко идва от мен!

01.01.2022г. Мардин

ЗАТВОРНИЦИ НА ВРЕМЕТО

( MY NEW BOOK )

Времето е лихвар..

Чувствителността е осбен вид интелигентност!

Колко чудно е, като си помисли човек, че всеки един от нас представлява такава дълбока тайна за другия. Всеки път когато нощем влизам в някой нов голям и непознат град, със страхопочитание си мисля, че всяка една от тези скупчени на тъмни гроздове къщи крие своя собствена тайна; че всяка стая във всяка една от тези къщи крие същата тайна; че всяко сърце, биещо в стотиците хиляди гърди там, е в някой свой въжделения и представлява тайна за най - близкото до него сърце. Призрачната тайнственост отнесе много имена. Чудя се, дали сред гробищата на който и да е град през който минавам, спи някой, който да е по - непроницаем за мен, отколкото са живите му обитатели в най - съкровената им същност!...

Изцелител или Безбожник ( Затворници на времето )

Когато пораснеш достатъчно, ще започнеш отново да създаваш приказки. От онези, които имат интересен сюжет и философска многоизмерност, безпощадна откровеност и благородна загриженост. Истински. Приказките са още по-специални и докосващи, когато са създадени само за теб. И разказани по необикновен начин. Колкото повече даваш на света от себе си, толкова повече го разбираш. И все се питам сънувам ли нощем? И времето за кого работи – за живите или за мъртвите? Дори вкаменените сърца се покъртиха от жалост. И нещо черно и страшно и мъчно отвори душите на хората. Отчаяние и безутешна скръб се възцари в сърцата и тъгата засени добродушните селяшки сърца. Почерняха дните след тази черна прокоба и се смутиха спокойните тихи нощи. От красивите чукари времето само прежулваше нажежения турски живот на едни изстрадали души. И една страшна повеля шептеше, че всичко е безвъзвратно. И само едни яростни гарвани жажаднели с унилото си грачене разкъсваха времето на този непосилен живот скрит в едни примирени лица, Обезличени под безоблачното небе на сивите им забрадки..

МАРДИН и Кехлибарената долина на Месопотамия

Мардин, ще Ви посрещне със неповторимите и единствени сини бадеми. Ще отнесете завинаги във сърцата си невероятните цветове на Месопотамия, за да ви вдъхновяват винаги!

Мардин - безпримерно красив сред кехлибарените цветове на Северна Месопотамия. Наричат го перлата на Югоизточна Турция. Дали заради красивата си архитектура смесица от различни ориенталски стилове, дали заради древната си история, дали заради зашеметяващата си кухня или сините бадеми... Мардин пленява завинаги. Една древна земя пълна с история между библейските реки Тигър и Ефрат, където са открити най - старите следи от човешка цивилизация. Градът е бил владение на асирийци, персийци и византийци. Чак след това там се заселват арабите и турците. От незапомнени времена в Мардин живеят различни религиозни общности. Това докоснато от вечността място е средище и духовен център на православните християни в Турция и неслучайно градът е известен като "турския Йерусалим". Ще го открием заедно. Ще се загубим в малките и тесни колоритни улички. Монументи. Навсякъде. Истински музей на открито. За ценителите на ориенталска кухня - ще ви очарова повече отколкото можете да си представите!

Ще спим в истински замък а програмата и водача са изключителни!

Мардин, ще Ви изпрати със неповторимите и единствени сини бадеми. Ще отнесете завинаги във сърцата си невероятните цветове на Месопотамия, за да ви вдъхновяват винаги!Три неща никой не може да ти отнеме - преживяванията, хубавите познанства и това, което оставяш след себе си! Гледаш едни хора в очите и само цвят виждаш! А в други поглеждаш и душа откриваш! С трети се смееш, сякаш цял живот ги познаваш. Само си мислим, че всичко имаме и всичко ни трябва, а всъщност щастието е в свободата да бъдеш този, който си! Този ден, грижливо ще сложа в колекцията с най - хубавите ми спомени!


Едно разкошно пътешествие през вечността до Мардин, Мидият, Дара, Немрут и очарованието на Месопотамия по стъпките на Александър Македонски с Karta Holiday342 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page