top of page

Венецуела - от ултрамодерни зони с небостъргачи до малки исторически улици и площади
Не мога да се сетя за нищо по-въздействащо в живота ми! Нищо по-внушително и по-магично!Мълчаливо стоях и го гледах и шепнешком му казах само най-важните неща. Чаках тази среща от години и думите ми се изнизаха като гръмотевици в буря от върволицата на най-силните емоции в живота ми! Никога не ми се случвало да усетя подобно нещо. Да го почувствам и да го сложа грижливо дълбоко в мeн! Търся думи за започване. А, думите ме намират за завършване. Единствено душата няма склонност да преувеличава. Понякога тихо разбирам, че момента се е изнизал като въздишка и все по-ясно виждам очертанията на далечните хоризонти за които толкова много мечтаех, как сякаш за взели пръстовите си отпечатъци в далечината на облаците. Винаги, когато гледам света от високо, когато най - силно и ярко оставам със себе си насаме и иронично чувам вътрешния си глас, как нежно ми казва: Запомни! Ти си просто един преностиел на спомени! Таен куриер, натъпкан с наркотичните показания на времето. Това е прозаично и думите ми блестят като миражи. Понякога си мисля, че оттогава са минали няколко вечности. Срутили са се планини и са се появили нови върхове. Това е като някаква дървена камбана, която виждам само аз. Понякога, когато спомените губят своята яснота, мисля си дали наистина ни е имало. Друг път, когато тълпата от самодоволни консуматори ме задушава, се питам дали е трябвало да ме има. Може би смъртта, е само една гувернантка, която ни отвежда по обратния път, от говора на мигновението към мълчанието на вечността...

ПРИСЪДАТА ВЕНЕЦУЕЛА


Дали ми хареса?

Не само! Влюбих се във Венецуела! Тя е от онази Любов, която си чакал и отсъствието и после дълго нагарча! Сещате се нали?!

Смайваща е!

Влюбих се във вятъра! В дъжда! В залезите! В небето най-вече! В спиращите дъха пейзажи!В цветовете! В децата! В усмивките им! В цялата обикновеност и простота с която живеят!

Очите на децата ще помня винаги! Обречени деца! Лишени от правото да ходят на училище! Да имат бъдеще..Лишени от всякакво право! Ако имате известни поводи за оплакване или недоволство, моля качете се на самолета и посетете Венецуела! Рязко и дръзко! Сверете си часовника и се върнете обратно! Точно тогава вие ще сте разбрали, че сте най-щастливите хора! Щастието има различни лица! Когато затворя очите си, Венецуела е като гравюра на книга от детството ми, която винаги остава същата. Понякога, когато виждам как всичко е на мястото си толкова педантично подредено от съдбата се чудя къде съм аз във всичко това? Друг път, когато всичко се разбърка вече не си задавам въпроси. Живота сам дава отговори. Мислих върху това, докато гледах тези напукани тежки ръце на лодкаря върху, които бе начертана участ, сложени върху коленете му. И Тая девойка, пред колибата, която очакваше един мъж между хиляди и която се бе отрекла от сто хиляди надежди.

Разбирах, че се намирам в явната тайна на дълбоко скритите неща от живота. Разхождах се с ръце в джобовете, без куфар по вълните на делтата на Ориноко, в един замрял свят, където, за да махнеш един зид или да разшириш нива трябва да минат поне двайсет години..

Стилът на един темперамент, в една далечна страна, който лесно пробва ония, които нямат свой. Тук времето е спряло. Казвам ви, човек трябва да носи хаос в душата си, за да може да се прероди в танцуваща звезда.

Опасно е да разбереш тази истина.....


The Colors of Caracas♥️


Казват, че е най-опасният град в света. Има защо! Трафик на хора. Корумпирано правителство като навсякъде. Тонове кокаин и барели с петрол. Страх облечен в мълчание и тишина. Милиони емигранти в търсене на по-добър живот. Много може да се каже за тази страна. Не съм виждала друга по-красива! С по-внушителни гледки и по-смайваща природа! Аз избирам да сложа в душата си най-красивото от Венецуела! Да запомня усмихнатите лица и да вярвам, че ги чака по-щастлив живот!


По случай международния ден на екскурзовода, който честваме днес на 21 февруари, пожелаваме на всички Ви "Пътувайте повече, колекционирайте спомени и не спирайте да опознавате света!"

А на всички колеги - усмихнати, вдъхновени и позитивни туристи, с желание за опознаване на нови дестинации!

 43 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page