top of page

Истанбулска приказка

Актуализирано: 24.10.2022 г.

Или как престоят ви в Истанбул да бъде съвършен и незабравим.

Любовта ми към Истанбул е толкова необятна, затова и мога дълго да разказвам за преживяванията си там. Посетила съм града стотици пъти и всеки път отново и отново се връщам с нови емоции и нови трепети да си взема още и още. Истанбул не е просто град или мегаполис, Истанбул е тръпка, усещане, изживяване. Интересът към града, културата, забележителностите е нестихващ и всяка година туристите отново и отново се завръщат за да посетят още страхотни места. Истанбул не може да бъде разгледан за 5-7 дни. Тук всяко местенце, всяко кътче носи своята вдъхновяваща история. Цялата тази всеобхватност и необятност обаче понякога носи големи затруднения на търсачите на нови усещания. Пристигат туристи от цял свят за да посетят забележителностите на този уникален град разположен на два континента, но разбират че те са толкова много, че е невъзможно да се посетят всички. Местните са изключително гостоприемни и оферти за турове и посещения буквално летят отвсякъде. Туризмът е развит не на 100, а буквално на 1000%, затова и винаги може да се впусне човек в нови приключения.


Още с пристигането обаче хората тук се сблъскват с редица въпроси. С някои от тях се сблъскват дори още преди да дойдат, като например места за настаняване, градски транспорт и как да се придвижат до хотела, как и с какво да стигнат от точка А до точка Б, как да се сдобият с билети за забележителностите, как да плануват маршрутите си, откъде изобщо да започнат своето приключение. И ето тук човек започва да си задава много въпроси, започва да търси информация било то от близки и познати, които вече са били в Истанбул, препоръки за пътуване търси и от групи в социалните мрежи с цел да организира по най- добрия начин своя престой. А на място човек първо започва да се лута, гледа карти, отново търси всяко нещо в интернет. А колко лесно щеше да бъде ако имахме всичката тази информация на едно място и не се налагаше да я търсим. Ето това е основната цел на моите статии. Да има цялата полезна информация на едно място, да не се налага да се ровим на триста места и да я селектираме, да можем да попитаме и да получим отговор на своите въпроси. Тук може да откриете всичко това на едно място, включително и да зададете своите въпроси в коментар на които да отговоря.


Разбира се, предвид големия обем от информация ще бъде трудно да я събера и поместя в една статия, затова следете отделните статии, които ще бъдат поместени в раздел "Страхотни дестинации" и ще бъдат сортирани на едно място за ваше удобство. В няколко поредни статии, ще се опитам да селектирам важната информация, така че да бъде лесно намираема за всички, които имат интерес.


В тази статия основно ще започнем от първите стъпки. Взели сме решението да посетим Истанбул, а сега накъде?

Да именно, трябва ни подходящо място за настаняване, да е хубаво, да предлага екстри, вкусна храна, да е в близост до забележителности или в близост до градски транспорт, чрез който да се достига лесно до забележителности, обслужването да е на ниво, да има опция за паркинг, а защо не и спа зона и допълнителни екстри като басейн, хамам и тн. Да си осигурим такова място обаче, понякога се оказва голямо предизвикателство, особено ако се насочим към търсачките за избор на хотел. Започва се едно четене на информация, отзиви от предишни посетители, които в повечето случаи са доста противоречиви, защото всички ние сме различни и имаме различни критерии и изисквания, а и обикновено не е никак лесно да се намерят всички тези екстри на едно място.


Тук в следващите редове ще ви споделя моите лични наблюдения, а също и подбрани препоръки за наистина страхотни места от които не само ще останете доволни, но и задължително ще искате да се върнете отново. Повярвайте ми посетила съм доста и то в различни части на града и не бих казала, че всички бих могла да препоръчам. Някои бяха стандартни, други прекрасни, трети лоши, че дори имаше и отвратителни, които вярвам никой не би искал да посети. Предлагането на места за настаняване в Истанбул е огромно и възможности както се казва дебнат отвсякъде. Но не всички възможности са хубави и не всички възможности, които ни се предлагат трябва да вземем.


Ще започна препоръките си със следните няколко думи. Ако някога сте ходили в Истанбул вероятно знаете че той се дели главно на "Стара европейска част", "Нова европейска част" и "Азиатска част". Във всяка от тях има места за настаняване и всяка част притежава куп забележителности и интересни места за посещения. Отсядала съм във всяка една част и всяка от тях има своите плюсове и минуси. Старата европейска част се радва на огромен поток от туристи, там се намират закрития базар "Капалъ чаршъ", Джамията "Света София", Дворецът Топкапъ, водохранилището "Йеребатан" и още куп други интересни места. В тази част се намира и автогарата "Байрам паша", където ще ви оставят ако пътувате с автобус например. Тук всяка уличка е пазар, навсякъде е пълно с магазини за сувенири, локум, изделия от кожа, вериги за бързо хранене и местни ресторанти. Има наистина какво да се види тук, но не мога да кажа че е най-подходящото място за настаняване. Да има някои големи вериги хотели, които са прекрасни за престой, разбира се на доста по-висока цена. Ако за вас цената не е от значение то давайте и резервирайте някой от тях. Тук в близост има всичко забележителности колкото искаш, чудесно устроена градска мрежа, интересни места за посещения, заведения, магазини и страхотни гледки. Тук атмосферата е друга, усеща се стилът на "Ориента", благодарение на закрития базар и базара за подправки ще се пренесете в друга епоха. През деня е оживено от адски много туристи, шумно и честно казано мен ако питате дори мръсно. Вечер е пусто, мрачно и със сигурност няма да искате да се разхождате по тези улички, особено ако в компанията ви няма представители на мъжкия пол (визирам основно район Фатих). Хотелите са малки, с малки стаи в които почти трябва да се прескачате за да се разминете и голяма част от тях са доста нисък клас. Да фоайетата изглеждат обещаващи и красиви, но цялата тази лъскавост свършва именно тук. Повярвайте в стаите няма да откриете този стил или "лукс".


Новата европейска част е средище на модерното. Това е районът в който се намират кулата Галата, Дворецът "Долмабахче", Галатапорт (новият модерен комплекс на брега на Босфора), Площадът "Таксим", районът на скъпите магазини от които пазаруват богаташите от сериалите "Нишанташъ", Ортакьой (моят любим район) където до моста "15ти Юли" се намира прекрасната Джамия "Меджидие", а също и едни от най-скъпите хотелски комплекси от веригата Кемпински и тн. Районът е културно средище, китен и оживен, цветен и изпълнен с магазини за ръчно изработени изделия, картини, книги и други произведения на изкуството. Там се намира и музея на восъчните фигури. Оживлението тук кипи от ранни зори до късен мрак. Вечер може да се разхождате спокойно, да се забавлявате в множеството модерни заведения. Градската мрежа е добре развита и може да се придвижвате спокойно, а улицата "Истиклял" е пешеходна, но има метро което да ви отведе до нея. Хотелите тук отново са малки, с тесни помещения, но определено много по-добре изглеждащи от тези в район Фатих. Ако не търсите големи пространства значи тук определено ще се чувствате добре, а и всички модерни места за забавления ще ви бъдат в близост. Цените тук са малко по-високи, ресторантите по реновирани, стандартът друг.


Макар да сте разбрали вече, че тези два района не са от предпочитаните от мен, все пак и тук има добри места за настаняване. Линкове към тях ще откриете в края на статията. Бъдете сигурни, че ще предлагат нужните удобства и комфорт за един отличен престой.


Това което бих ви препоръчала аз е да заложите на престой в Азиатската част. Защо ли? Защото тук ще откриете друга реалност. Онази шумотевица която ще срещнете в другите две части на града няма да видите тук. Туристите са съсредоточени главно в другите два района. И макар тук да има не по-малко хора, животът сякаш е друг, културата друга. В Азиатската част ще откриете местните жители, тишина и спокойствие за един наистина незабравим престой. Районите Бостанджъ и Аташехир предлагат страхотни хотели от висок клас на достъпни цени в красив район, в който също има какво да се види. Градската мрежа е прекрасно устроена, може да достигнете лесно до всички забележителности чрез метро, трамвай, линията която минава през Босфора "Мармарай", има корабчета, а също от тук се стига и лесно до островите. Хотелите предлагат удобства, паркинги, спа зони, вкусна храна, трансфери от и до летища и най-вече уютен и спокоен престой. Предвид, че сте дошли на почивка и ежедневно изминавате не малки маршрути за да разгледате необятния град, защото тук разсроянията са големи, според мен е от изключително значение да имате възможността вечерно време да се насладите на тишина и спокойствие, които да презаредят батериите ви за следващия ден, който ще включва нови предизвикателства. За да имате сили да обходите цялата тази красота, ще са ви нужни сили и ползотворна почивка вечер. Не пренебрегвайте тази подробност. Познавам много хора които казват "Уж отидох на почивка, а се прибрах по уморен отколкото тръгнах". Затова вземете предвид и този факт.


И аз като всички туристи идвайки за първи път в Истанбул, отседнах първо във район Фатих. Отсядах там доста пъти впрочем. След това преминах към отсядане в район Таксим. При първите ми посещения, честно казано изобщо не оставаше време за Азиатската част. Имаше толкова много неща за гледане, че седмица престой не стигаше почти за нищо. 15 години по късно и стотици пъти пътешестване до там обаче мога само да ви кажа че няма по красива част от Азиатската. Вече отдавна не посещавам града просто за да пазарувам или на обиколка за сувенири. Сега го посещавам за да му се наслаждавам отново и отново. Вече не бързам и не тичам между забележителности, разхождам се бавно и отпивам глътки чай на любимите си места. Затова и започнах да пиша тези статии. Наистина ще се радвам ако с написаното съм ви била полезна и съм помогнала за това вашия престой да бъде още по-прекрасен.


Оставям тук линкове към лично посетени от мен места, които определено ви препоръчам. Линковете са директно към хотелите, което означава че няма оскъпяване от търсачки. През сайтовете на хотелите, можете да изпращате запитвания или директно да резервирате своя престой. Ако имате нужда от помощ за резервация, винаги може да се свържете с мен за да ви съдействам за комуникацията. Ще кажа и по няколко думи за всеки един от хотелите, за да добиете представа какво да очаквате и дали отговарят на вашите изисквания преди изобщо да посетите линковете.


Очаквайте още полезна и интересна информация от мен за пълноценен престой в Истанбул. Междувременно може да разгледате предложенията ми за интересни маршрути по дни, така че да успеете за минимално време да обходите максимално интересни неща. 3 дневната програма за посещение на Истанбул включва именно маршрути за разглеждане на забележителности. Хвърлете и едно око от тук


Хотели в Азиатската част:Хотел Бостанджъ

Разполага с паркинг, спа зона, просторни модерно обзаведени стаи със самостоятелна баня, ресторант на последния етаж, където се предлага закуската на шведска маса, ежедневно почистват стаите и сменят спалните комплекти и кърпи. Хотела е в близост до метро и линия Мармарай, луна парк "Бостанджъ", в спокоен и тих район. В лоби бара може да организирате срещи или просто да изпиете своето кафе, обслужването е на високо ниво. Ето и линк към хотела:

https://thebostancihotel.com/Хотел "Дедеман Бостанджъ"

Разполага с модерно обзаведени стаи, разположени в две сгради, хотел с 5 звезди предлагащ вкусна храна в изискан ресторант, паркинг и ежедневно почистване на стаите. Хотела се намира на 5 минути от спирката на метрото в близост до големи булеварди в тих и спокоен район. Ето и линк към хотела:

https://www.dedeman.com/oteller/dedeman-bostanci?pid=TR/7-Oteller/210-Dedeman-Bostanci-Hotel-Convention-Center/"Bof hotel Ataşehir"

4 звезден хотел в центъра на Аташехир, който предлага луксозно обзаведени стаи и апартаменти с красиви гледки от високите етажи. Разполага с модерен ресторант и закуска на шведска маса, с басейн и паркинг (вътрешен и външен). Ето и линк към хотела;

https://bofatasehir.com/"Antwell" хотел

Разполага с просторни стаи и апартаменти, модерно обзаведени с красиви тераси на последния етаж от които се разкриват невероятни гледки. Хотела предлага европейска кухня в модерния си ресторант, паркинг за гостите, фитнес и зала за тренировки, както и спа зона. В близост до търговски центрове и молове. Намира се на удобна локация в близост до градски транспорт. Ето и линк към хотела, откъдето можете да направите своята резервация:

https://www.antwell.com.tr/


Хотели в Новата европейска част:Clarion hotel "Golden Horn"

Намира се до залива Златния рог, в район Бейоглу. От модерно обзаведените стаи се разкриват страхотни гледки. Разполага с ресторант, паркинг, фитнес и възможност за бизнес срещи, както и бална зала за събития. В близост до парка "Миниатюрк" и на добра локация за пътуване с градски транспорт. Ето и линк към сайта на хотела:

https://www.clariongoldenhorn.com/"World house boutique hotel"

Разполага с дизайнерско обзавеждане, красиви стаи с тераси в близост до кулата Галата и оживените цветни улички в района. Хотела не разполага с паркинг, но в близост има обществен за 5 евро на ден. Ежедневно почистване на стаите. Ето и линк към хотела:

https://www.worldhousebh.com/"Valente suites & hotel"

Хотела предлага настаняване в модерно обзаведени студия с всичко необходимо за един чудесен престой. Предлага ежедневно почистване на стаите, частен паркинг за гостите на хотела, wi-fi. Единственият му несостатък е че няма ресторант, но пък се намира в сърцето на Бешикташ, където може да откриете всичко необходимо на ръка разстояние. Има развит градски транспорт. В този район основното придвижване е с автобуси, което налага да ползвате "Истанбул карта". Повече за нея ще ви разкажа в отделна статия, която ще посветя именно на придвижването и градския транспорт в Истанбул. Ето и линк към хотела:

https://www.valentesuites.com/


Хотели в Старата европейска част:"Euro design hotel"

Хотела разполага с красиво обзаведени стаи, ресторант, предлага закуска на шведска маса и е в близост до водохранилището Йеребатан, колоната на Константин, Двореца "Топкапъ", базара "Капалъ чаршъ" и др. Не разполага с паркинг, което налага търсене на такъв в близост. Имайте предвид, че обществените паркинги в този район почти винаги са пълни, а ако случайно намерите място се налага да оставите ключовете на колата, защото постоянно се разместват колите. Едни влизат други излизат, а нашите съседи както знаете са супер търговци и винаги запълват капацитета така, че една кола може да запуши останалите. Затова и ключовете се оставят на място обикновено. Тук в района Фатих, няма нужда споменавам, че градския транспорт е изключително развит и може да достигнете до всяка точка в Истанбул. Ето и линк към хотела:

https://eurodesignhotel.com/"Akgün Istanbul hotel"

5 звезден хотел разполагащ с всичко необходимо за един прекрасен престой. Всички помещения включват кът за сядане. Хотела разполага със спа център, открит басейн с тераса и шезлонги, фитнес център, фризьорски салон, аптека и магазини. На добра локация в близост до градски транспорт и забележителностите в стария град. В ресторанта на хотела се предлага както интернационална кухня, така и местни ястия. Хотела разполага с паркинг. Ето и линк към сайта на хотела:

https://akgunhotel.com/


Не пропускайте следващите ми статии, в които ще ви разкажа още интересни подробности за престой в Истанбул. Ще ви разкажа надълго и нашироко за градския транспорт и неговите възможности. Ще се радвам ако тази статия ви е била полезна, а също и ако изберете някой от препоръчаните от мен хотели за престой, да споделите в коментар ваша обратна връзка и дали сте останали доволни от престоя си.

192 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page