top of page

Какво е здравословно хранене? И защо е необходимо да му обръщаме внимание? (ЧАСТ 1)Какво представлява всъщност храненето и как протича този процес?

За да функционира нормално, тялото има нужда от гориво за енергия, строителни материали за растеж и необходимата поддръжка, плюс малка, но жизненоважна комбинация от химически съставки, които да осигурят нормалното протичане на многобройните му метаболитни процеси. Тялото може да произведе почти всичко, от което се нуждае, от елементите на балансирания начин на хранене.

Правилната комбинация от основните хранителни вещества - вода, въглехидрати, белтъци, мазнини, витамини и минерали - би трябвало да позволи на телата ни да функционират ефективно и да ни осигури добро здраве. Освен основните хранителни вещества има и други, които без да са жизнено необходими на тялото ни, определено са полезни, като например биологично активни в плодовете и зеленчуците и мастните киселини в някои риби. Смята се, че нутрацевтиците или "функционалните храни", включително съдържащите пробиотици, носят полза за здравето освен хранителната си стойност, включително за предотвратяване на някои заболявания.


Клетките са основните функционални единици на човешкото тяло и изграждат тъканите и органите. Всяка от трилионите ни клетки се изгражда и поддържа чрез хранителните елементи, които си набавяме чрез храненето. Ако клетките не функционират правилно поради недохранване, тъканите и органите се увреждат, което води до най-различни здравословни проблеми и заболявания.

Недохранването възниква в следствие на хранителен режим, който не съдържа правилните количества от основните хранителни вещества. Липсата на въглехидрати и белтъци може да причини сериозни проблеми в развитието и растежа, недостигът на витамини и минерали води до конкретни заболявания. Липсата на желязо например причинява анемия. Прекомерният прием също може да доведе до здравословни проблеми, като например затлъстяване вследствие на висококалоричен хранителен режим.

Какво е "Здравословно хранене"?

Здравословното хранене осигурява на организма правилните количества от всички необходими хранителни вещества от разнообразни хранителни източници. С негова помощ ще постигнете и поддържате здравословно телесно тегло.


Гладът е жизненоважен за нашето оцеляване, тъй като осигурява приемането на достатъчно храна, за да функционират телата ни. Само че много често се храним не защото сме гладни, а защото обичаме храната - това се дължи на апетита ни. Гладът се контролира от сложна взаимосвързана система, включваща нашия мозък, храносмилателната система и мастните депа. Желанието да ядем може да се отключи от вътрешни фактори, като например ниска кръвна захар или празен стомах или от външни, като например вида и аромата на храната. След като се нахраним, получаваме сигнали на ситост или "пълнота", които ни казват че сме изяли достатъчно.

Апетитът се различава от глада, но между тях има връзка. Гладът е физиологичната нужда от храна, пораждана от вътрешни стимули, като ниска кръвна захар или празен стомах. Апетитът е желанието да ядем, породено от вида или аромата на храната, с нещо което я свързваме. Споменът колко сме яли също е от значение за апетита и хората със загуба на краткосрочна памет могат пак да ядът почти веднага, след като са се нахранили. Стресът също може да засили желанието да ядем. Някои вещества помагат за контролирането на апетита, чрез специфичното си въздействие върху организма. Талива могат да бъдат вода, фибри, белтъци, грейпфрут, никотин и дори упражнения.

Хората със склонност към затлъстяване реагират по различен начин на външните сигнали за глад. Освен това чувствителността им към хормона на пълнотата, лептин е по-ниска. За съжаление, приемането на лептин като лекарство не помага за затлъстяването. Организмът бързо се приспособява и става още по-нечувствителен към лептин, дори във високи дози.

Ядем храна не само защото трябва, но и защото ни доставя удоволствие, а това се дължи донякъде и на аромата и. Ароматът е съчетание от вкуса и мириса на храната, които заедно с усещанията от останалите сетива, създават приятно изживяване. Усещате мирис, когато летливи химически съединения проникнат в носа ви, преди да сте погълнали храната или докато е в устата ви. В същото време езикът и устата установяват петте основни вкуса, а именно - кисело, сладко, горчиво, солено и умами.

Молекулите в храната се разтварят в слюнката и се регистрират като вкусове, когато влязат в контакт с езика. По въздушен път носът засича летливите молекули, отделяни от храната, като миризми.

Защо миризмата на готвено причинява слюноотделяне?

Когато помиришем храна, сетивната информация достига до мозъка, който изпраща нервни сигнали до слюнчените жлези. Произвежда се слюнка в подготовка за първите етапи на храносмилането.


За да може организмът да усвоява хранителните вещества, храната трябва да се разгради - това е процеса на храносмилане. По - голямата част от храната, която преглъщате, достига чревния тракт за няколко часа, но колко време остава там, зависи от всеки отделен човек. Въглехидратите, белтъците и мазнините се разграждат на различни етапи от процеса, а фибрите остават относително непокътнати.

Колко храна може да побере стомахът?

Повечето стомаси могат с лекота да поберат около 1 литър храна, но има и такива, които се разтягат и побират много повече ядене.


Следете за втора част по темата следващата седмица, когато по-конкретно ще ви разкажа за въглехидратите, фибрите, белтъците, мазнините, холестерола, водата, витамините и минералите.


59 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page