top of page

Приказно "Златна Прага" по време на Коледа

Christmas travel guide journal


Отваряли ли сте някога оферти за почивка в Прага? Приказна Прага е една от предпочитаните дестинации особено по време на Коледа. Завладяващата архитектура на града и без това учестява ритъма на сърцето, а представете си щом става въпрос за коледните празници.Китни малки светещи калдъръмени улички, коледни базари, безброй забавления поддържащи коледния дух и настроение на макс, в същия момент безброй интересни места за посещение и празнични програми. Как на човек да не му се иска да отиде там за Коледа?


Аз мога дълго и изчерпателно да ви разказвам за празничната програма, но смятам че ще ви бъде много по-лесно да намерите тази информация от самия "извор". Споделям с вас официалния сайт на града, където може да разгледате всичко из основи и да подберете за себе си най-подходящите мероприятия. Разгледайте събитията и направете план на своите посещения според интересите си. Доброто настроение е гарантирано, а програмата повече от богата.


Виж Коледната програма тук:

https://www.prague.eu/en/christmas


Ето и това, към което аз искам специално да ви обърна внимание. Какво повечето от нас търсят по време и преди коледните празници? Да точно така. Обичаме да пазаруваме и още по-добре ако имаме възможността да посетим някои от най-известните в Европа "Коледни базари". А тук в Прага са едни от най-впечатляващите такива. Малки светещи дървени къщички сгушени една до друга, аромат на сладкиши и домашно приготвени лакомства, стоплящо сърцата ни греяно вино и много много ръчно изработени изделия. И всичко това под звуците на мелодичните коледни звънчета. Дори няма да споменавам, че местоположението на такива базари обикновено е в централната част, където украсата и огромните приказно украсени елхи са забележителни, препоръчвам ви да го усетите и да се насладите на всички тези емоции на живо.


Коледните пазари са ключова съставка на празничната магия в Чешката република, а Пражки пазари са най-впечатляващите в страната. Те осветяват града, потапяйки местните жители и туристите в истинска приказка - "Коледна страна на чудесата".

‎Коледните пазари на Прага се състоят от ярко декорирани дървени къщички, заредени с местни занаятчийски произведения и традиционни коледни лакомства.

‎Сред многото предмети на показ са керамика, бижута, бродирана дантела, дървени играчки, ароматизирани свещи, орнаменти за коледни елхи, шапки и ръкавици, марионетки и кукли, облечени в традиционен костюм.‎

‎Изобилието от хубави сувенири, които ще намерите на базарите са повод да се приберете у дома с неповторима коледна украса и коледни подаръци.

Огромно богатство от всякакъв вид местна храна и напитки, които да опитате, голяма част от тях приготвени пред вас. ‎Популярната храна, която се предлага, включва: големи шунки, печени на шишове, ‎ ‎ ужасно нездравословни, но чудесно вкусни барбекю колбаси, плосък хляб гарниран с чесън, сирене и кетчуп, пушени месни кнедли, сладки кнедли и палачинки.

‎ Очаква Ви разнообразие от торти и сладкиши, от които да избирате, като горещ прясно приготвен тестен сладкиши със ванилия с пушещо коминче. За напитки можете да опитате известни ‎‎чешки бири‎‎, като Pilsner Urquell, Staropramen или Budvar. ‎ Не се отказвайте и от местните топли напитки: греяно вино,‎ ‎горещ шоколад, медно вино или грог, смес от ром, вода, лимон и захар. Откритото коледно пазаруване е толкова по-хубаво с чаша горещо греяно вино в ръка!‎

‎Но какво е Коледа без ‎песни? Училищни хорове и народни групи, облечени в традиционни костюми, изпълняват в късния следобед на сцена на Стария градски площад, като децата пътуват от цялата страна, за да се появят.‎

Поглезете се, потопете се във ферия от коледни настроения и аромати, напълнете сетивата и душите си с красота … през зимата, спомените топлят най-силно.Базар в Стария град

Коледният базар организиран в Стария град на Прага е най-посещаваната локация от всички подобни в чешката столица.


Разположен сред спиращата дъха антична чешка архитектура този базар предлага комбинация от коледен дух и възможността да видим някои от най-известните исторически забележителности на Прага.


На това място е разположена и градската елха, която всяка година е внимателно подбирана, а церемонията по запалването на нейните светлини се случва всяка вечер.


Що се отнася до богатството на този базар, той предлага всичко, което един посетител може да очаква от подобно събитие-от така известните сувенири и коледни орнаменти, през световнопризната храна, до изобилие от културни събития.


Базар на площад Венчеслас

Базарът на площада Венчеслас предлага изживявания подобни на този в Стария град. Тук също посетителите могат всяка вечер да се радват на запалването на елхата, което включва светлинна програма.


Разбира се, мястото е пълно с магазинчета за подаръци, будки за традиционна храна и напитки, както и културни занимания.


По традиция церемониите по запалването на светлините на двата базара се случват на всеки час след залез слънце, така че посетителите могат да се радват и на двете събития в една и съща вечер.


Базар на площад Република

Макар базарът в Стария град да получава най-голямо внимание, останалите локации са също толкова впечатляващи и абсолютно си заслужават посещението.


Всъщност коледният базар на площад Република е най-малкият от големите подобни организации, но въпреки това предлага празнични изживявания, които не бива да бъдат пропускани.


Запознати с пражките коледни пазари споделят, че това е и най-достъпната откъм цени локация, която също предлага разнообразие от сувенири и подаръци. Районът около базара е също така и шопинг центърът на Прага, със своите големи магазини и изобилие от заведения.


Прага е от онези градове, в които винаги има какво да се прави. Дали ще е разходка из града, излизане за по кафе или пък посещение на някое интересно събитие, това е място, което е дало и дава много за културното обогатяване на човечеството. Много радостна е и новината, че коледните базари отново ще грейнат, носейки празничен дух на всеки, който е имал късмета да се докосне до тях. Остава още малко до започването на едни от най-хубавите седмици от годишния календар. Дотогава имаме достатъчно време да планираме как ще изкараме коледните и новогодишни празници.Надявам се да съм успяла да запаля у теб искрата на любопитството към тази невероятна дестинация и да се организираш за да направиш своята Коледа наистина запомняща се.


Сигурна съм, че вече нямаш търпение да научиш коя в следващата посока в която ще те отвеят Коледните празници, затова не пропускай да следиш за новите публикации в блога. А за още по-голям комфорт може направо да се абонираш за нашия бюлетин чрез който винаги ще си в час с новите ни статии. Очаквай статията за следващия град именно утре, както и за още много други с които ще те запознаем и ще ти покажем.69 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page