top of page

Пътешестваме с Елизабет Минкили и похапваме вкусни италиански гозби

ЕЛИЗАБЕТ МИНКИЛИ е авторка на осем книги за радостите от италианския начин на живот. През последните 25 години тя неизменно пише за храна, пътешествия и архитектура от дома си в Италия. Текстовете ѝ са публикувани в повече от четиридесет списания, а днес споделя любовта си към Италия чрез блога си, мобилното си приложение и агенцията си за туристически обиколки. Тя и съпругът ѝ Доменико разделят времето си между мезонет в Рим и реставрирана стопанска къща в Умбрия. Има две пристрастени към морската храна дъщери и куче, което от време на време изравя трюфели.

Откакто се помни, Елизабет Минкили живее, пътува и яде из Италия, а книгата в ръцете ви е нейното обяснение в любов към тази богата на аромати и усещания страна. Всеки регион на Италия се гордее със своите традиционни специалитети, затова и всяка глава от „Ям и пътувам из Италия" разказва уникалната културна и кулинарна история на един отделен регион. Независимо дали става дума за тортелини в Емилия-Романа, пържени калмари във Венеция, аншоа в Амалфи, говежди стек във Флоренция, събиране и консервиране на каперси в Пантелерия или лов за трюфели в Умбрия, всеки раздел включва не само любопитни факти, лични истории и практически съвети, но също така предавани от поколение на поколение рецепти. • Къде гарантирано ще хапнете най-доброто ризото? • Къде най-незабравимо ще задоволите апетита си за сладки изкушения? • Къде да отседнете във Венецианската лагуна, за да избегнете туристите? • Къде в Неапол да опитате автентична пица, при това на символична цена? • Как се произвеждат някои от най-прословутите и качествени италиански продукти и по какво да ги разпознавате? Освен завладяващия разказ за тайните на италианската кухня, авторката ни предлага и безценни съвети за това, къде да отседнем, кои ресторанти и скрити местенца да посетим, за да се насладим максимално на Ботуша. 

Ето и какво е съдържанието на "Пътувам и ям из Италия"


Благодарности С мисъл за храната Мидите капесанте, скампи и вонголе в предградията на Венеция Бурета с балсамико в Емилия-Романя Да преядем с паста с плънка Ризото, касола и усещане за стил в Милано Ускорен курс по производство на сирене Пармиджано Реджано Усещане за принадлежност и купа фаринта: Душата на Флоренция На лов за трюфели: Умбрия, първа част От фермата до масата: Умбрия, втора част Моята зехтинова история: Умбрия, трета част Рустикална Сардиния и тайната на пастата су филиндеу Неапол: Където всички пътища водят към пицата Граняно: Домът на занаятчийската сушена паста На лов за аншоа край брега на Амалфи Ям месо в Пулия Хроники от Бари - Да хапнем риба с нона Хроники от Бари: Жените от Бари, Рикия, които правят паста Солената Сицилия Сладката Сицилия Каперси в Пантелерия Обратно у дома в Рим... и бягство в Рая Следващото пътуване Как да стигнете до извора Бележки на редактора

И накрая – не четете/не слушайте тази книга, ако сте гладни или на диета – от описанието на ястия и рецепти, може съвсем да ви прималее. Лично аз ще продължа да си готвя моя побългарен вариант на ризото с гъби, взета от български кулинарен канал. Но признавам, че ядрото на средиземноморската диета – филийка хляб на жар, поръсена с малко зехтин, сирене, домати и маслини е най-вкусната храна на света.

Топ италианско приложение за справочник за храна: GPS-съвместими приложения с избори и отзиви на Минкили за най-добрите места за ядене, пиене и пазаруване на храна във всеки град. За всеки, който планира да посети градове в Италия, ето едно предложение: Приложенията Eat, написани от Елизабет Минкили, ветеран пътешественик и специалист по Италия. – ХРАНА И ВИНО Минкили красиво описва над 200 места за хранене. Минкили ясно знае какво обича и обича да пише.


От 2021г приложението вече не е активно, а всички почитатели, които искат да се запознаят с работата на Елизабет Минкили, както и да научават новости за нейните пътувания могат да се регистрират на нейния сайт. Има и опция за премиум абонати.

Ето как изглеждат и останалите книги на Минкили, които може да намерите на английски език.


136 преглеждания0 коментара
bottom of page